35 Kuruşluk Borç Evinden Etti
35 Kuruş nedeniyle temerrüt (gecikme) olurmu demeyin. Yargıtay borcun azı veya çoğu olmaz dedi.Kiracı, evkirasını banka üzerinden ev sahibine yatırınca banka masraf kesti.
Ev sahibi ise hesabına 35 kuruş eksik geçtiğini farkedince kiracısını uyararak eksik kuruşların yatırılmasını istedi.
Kiracının borcunu tam olarak yatırdığını, 35 kuruşun neden eksik göründüğünü bilmediğini söylemesi üzerine ise, evsahibi, yatmayan kuruşları icraya koyarak,evin tahliyesi ile birlikte yatmayan kuruşların tahsilini istedi.
Kiracının itirazıyla takip durdu.
Ancak bu defa pes etmeyen ev sahibi , kiranın eksik yatırıldığı ve kiracının evden tahliyesi istemiyle dava açtı.
Yerel Mahkeme, 35 kuruş eksik ödemenin gecikme sayılamayacağını, kira borcunun dekontlarıyla tam olarak yattığının anlaşıldığı belirtilerek davayı reddetti.
Kararı temyiz eden ev sahibine müjdeli haber ise Yargıtay'dan geldi..
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, "Borcun tümü ödenmediğine göre temerrüt (Gecikme) gerçekleşmiştir. Borcun az ya da çok olması temerrüt olgusunun gerçekleşmesini engellemez" dedi. Mahkemenin kiracının evden tahliyesine karar vermesi gerekir..'dedi.
içtihat metni:
T.C.
YARGITAY
6. HUKUK DAİRESİ
E. 2015/6655
K. 2015/10585
T. 1.12.2015
* OTUZBEŞ KURUŞ EKSİK ÖDEME NEDENİYLE TEMERRÜDÜN GERÇEKLEŞECEĞİ (Kira Alacağının Tahsili Amacıyla Başlatılan Tahliye İstekli İcra Takibi/Bankanın Masraf Kesmesi Sebebiyle Davacı Hesabına Eksik Bedel Geçtiği - Borcun Miktarının Az ya da Çok Olmasının Temerrüt Olgusunun Gerçekleşmesini Engellemeyeceği/Temerrüt Sebebiyle Tahliyeye Karar Verilmesi Gerektiği)
* BORCUN MİKTARININ AZ YA DA ÇOK OLMASININ TEMERRÜT OLGUSUNUN GERÇEKLEŞMESİNİ ENGELLEMEMESİ ( Kira Alacağının Tahsili Amacıyla Başlatılan Tahliye İstekli İcra Takibi - Ödenmeyen Miktar 0,35 TL Olmasına Karşın Bu Miktar Hakkındaki İtirazın Kaldırılması ve Temerrüt Nedeniyle Tahliye Kararı Verileceği)
* KİRA ALACAĞININ TAHSİLİ AMACIYLA BAŞLATILAN TAHLİYE İSTEKLİ İCRA TAKİBİ (30 Gün İçinde Borcun Tümü Ödenmediğine Göre Temerrüdün Gerçekleştiği - Borç Miktarının Az veya Çok Olmasının Temerrüt Olgusunun Gerçekleşmesini Engellemeyeceği/Ödenmeyen Miktar 0,35 TL Olmasına Karşın Bu Miktar Hakkındaki İtirazın Kaldırılması ve Temerrüt Nedeniyle Tahliye Kararı Verilmesi Gereği)
* TEMERRÜT NEDENİYLE TAHLİYE (Borç Miktarının Az veya Çok Olması Temerrüt Olgusunun Gerçekleşmesini Engellemeyeceği/Bankanın Masraf Kesmesi Sebebiyle Davacı Hesabına 0,35 TL Eksik Bedel Geçtiği - Otuz Gün İçinde Borcun Tümü Ödenmediğinden Temerrüdün Gerçekleştiği Temerrüt Nedeniyle Tahliye Kararı Verilmesi Gereği)
2004/m. 269
ÖZET : Kira alacağının tahsili amacıyla başlatılan tahliye istekli icra takibinde 30 gün içinde borcun tümü ödenmediğine göre temerrüt gerçekleşmiştir. Borcun miktarının az ya da çok olması temerrüt olgusunun gerçekleşmesini engellemez. Bu sebeple Mahkemece, 0,35 TL üzerinden itirazın kaldırılmasına ve temerrüt sebebiyle tahliyeye karar verilmesi gerekir.
DAVA : İcra mahkemesince verilmiş bulunan yukarda tarih ve numarası yazılı karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Davacı alacaklı tarafından davalı borçlu hakkında kira alacağının tahsili amacıyla tahliye istekli olarak başlatılmış olan icra takibi sebebiyle düzenlenen ödeme emrine davalı borçlunun yasal süresinde itiraz etmesi üzerine davacı alacaklı icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılması,takibin devamı ve tahliye isteminde bulunmuştur. Mahkemece davanın reddine karar verilmesi üzerine karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasında 01.04.2009 başlangıç tarihli ve 1 yıl süreli kira sözleşmesi düzenlendiği hususunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. Alacaklı tarafından kiracı borçlu hakkında İstanbul Anadolu 2.İcra Müdürlüğünün 2014/25088 esas sayılı takip dosyasında,15.12.2014 tarihli takip talebi ile; aylık 500'er TL'den 2014 Nisan ve Haziran ayları kira farkı toplamı 1.000 TL'nin 55,11 TL işlemiş faiziyle birlikte tahsili ve tahliye isteminde bulunduğu, davalı borçlunun süresi içinde vermiş olduğu itiraz dilekçesinde "...alacaklıya borcu olmadığını,Nisan ve Haziran 2014 ayları kira bedeli olan toplam 2.600 TL'nin alacaklının banka hesabına havale edildiğini belirterek borca itiraz ettiği ,davacı alacaklı tarafından İcra Mahkemesinde itirazın kaldırılması ve tahliye davası açıldığı anlaşılmıştır. Mahkemece, takip konusu aylar kira parasının takipden önce ödendiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davalı tarafından takipden önce 2.4.2014 tarihinde 1.300,65 TL ve 9.6.2014 tarihinde 1.300 TL ödendiği savunulmuştur. Ancak,dosyada bulunan ödeme belgeleri incelendiğinde,davalı tarafça 2.4.2014 tarihinde davacı hesabına 1.299,65 TL, 9.6.2014 tarihinde 1.300 TL ödendiği görülmüştür. Davalı tarafça 2.4.2014 tarihinde 1.300,65 TL yatırıldığı bankanın 1,00 TL masraf kesmesi sebebiyle davacı hesabına 1.299,65 TL geçtiği,2014 Nisan kirasının 35 kuruş eksik ödendiği anlaşılmıştır. Mahkemece,0,35 TL eksik ödeme sebebiyle temerrüt gerçekleşmeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de,davacı alacaklı tarafından 15.12.2014 tarihinde başlatılan takip üzerine davalıya ödeme emri gönderilmiş ve borcun ödenmesi için 30 günlük süre verilmiştir. Davalı borçlu borcu olmadığını belirterek borca itiraz etmiş,ancak verilen bu 30 günlük süreye rağmen davacı hesabına eksik ödenen 0,35 TL yi ödememiştir.30 gün içinde borcun tümü ödenmediğine göre temerrüt gerçekleşmiştir. Borcun miktarının az ya da çok olması temerrüt olgusunun gerçekleşmesini engellemez. Bu sebeple Mahkemece, 0,35 TL üzerinden itirazın kaldırılmasına ve temerrüt sebebiyle tahliyeye karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru olmadığından kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan sebeplerle davacının temyiz itirazlarının kabulüyle 6100 Sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428 ve İİK.nın 366.maddesi uyarınca kararın BOZULMASINA, istenmesi halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 01.12.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?