Kira beyannamesi verilmezse ne olur?
2018 yılı vergi takvimine göre geçtiğimiz sene kira geliri elde eden kimselerin kira gelir vergisi ödemeleri 1 Mart'ta başlayacak. Peki, 2017'de evini kiraya verenler ne kadar vergi ödeyecek?
Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Belirlenen istisna sınırlarından yüksek kira gelirinin elde edilmesi halinde kira gelir vergisi ödemesi yapılıyor.
2017 yılında ev ve işyerlerini kiraya vererek gelir elde eden mülk sahipleri, istisna sınırından yüksek gelir elde ettiyse vergiden sorumlu tutulacak. Bu sınırın altındaki gelirler vergilendirilmiyor.
Kira gelir vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannameler 1-26 Mart 2018 tarihleri arasında veriliyor. Vergi ödemeleri ise yine 1 Mart'ta başlıyor, 31 Mart'ta sona eriyor. Vergide ikinci taksitler ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor.
Peki, 2017'de evini kiraya verenler ne kadar vergi ödeyecek?
Konutta 3 bin 900 TL ve işyerinde ise 30 bin TL sınırından yüksek gelir elde eden kimseler beyanname vermekle mükellef oluyor. Beyanname sürecinde seçilecek gider yöntemi ile bazı masrafları gider olarak düşebiliyor.
Giderler düşüldükten sonra ortaya çıkan rakam üzerinden vergi hesaplanıyor. Hesaplama sonrasında çıkan rakamın istisna sınırından düşük olması halinde vergi ödemesi yapılmıyor. Bu rakamın üstündeki gelirler için vergi ödeniyor.
Götürü giderde değişiklik
Kira gelir vergisi olan gayrimenkul sermaye iradının safi tutarının tespitinde, götürü giderin seçilmesi halinde hasılatın yüzde 25’i indiriliyordu. Ancak yürürlüğe giren Torba Yasa ile bu götürü gider, hasılatın yüzde 15’i olarak belirlendi.
Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde;
Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınır. Buna göre; Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması, kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor.
Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli oluyor. Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5’idir.
Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin yüzde 10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin yüzde 10’udur.
Kira beyannamesi verilmezse ne olur?
Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1-26 Mart 2018 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2017 yılı için 3 bin 900 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor.
Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kira gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.
Kira gelir vergisi gerçek gider indirimi 2018!
Kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018!
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?