Üçüncü kişiye yapılan kira ödemesi geçerli midir?
Milyonlarca kiracıyı ilgilendiren haber Yargıtay'dan geldi. 16 ay boyunca kira parasını mülk sahibinin annesinin hesabına yatıran kiracı, büyük bir sürprizle karşılaştı. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, kiracının parayı mülk sahibine değil de annesine veya üçüncü kişiye öderse bu ödemenin kiracıyı borçtan kurtaramayacağına hükmetti.
Adana'da ikamet eden bir aile, 10 Şubat 2014'te kiraladığı dairenin kira ücretini her ay düzenli olarak mülk sahibinin annesinin banka hesabına yatırdı. Kira ücretinin kendisine aylardır ulaşmadığını gerekçe gösteren işyeri sahibi, 3 Haziran 2015 günü kiracı aleyhine icra takibi başlattı. Kira ücretini ödemesine rağmen icra şoku yaşayan kiracı aile, hemen icraya itiraz etti. Mülk sahibi ise. Adana 3. icra Hukuk Mahkemesi'nde 'itirazın kaldırılması ve tahliye' davası açtı.
Davacı alacaklı, başlattığı icra takibi ile aylık 540 TL'den 2014 yılı Şubat ayından, 2015 yılı Nisan ayına kadarki kira bedelleri karşılığı 8 bin 115,00 TL kira alacağının işlemiş faiziyle tahsilini istedi. Davalı borçlu aile ise 23 Haziran 2015 tarihli itiraz dilekçesinde, herhangi bir borcu bulunmadığını bildirerek borcun tamamına, faize ve ferilerine itiraz etti.
Davalı borçlu, 2 yıllık kira borcunu ev sahibinin annesinin banka hesabına yatırdığını, zamanında kirayı ödediğini bildirerek davanın reddini savundu.
Mahkeme, üçüncü kişi tarafından davacının annesi adına 6 bin 963,25 TL ödemede bulunulduğunu, takibe konu edilen kira alacağına dair olarak yapılan bu ödeme mahsup edildikten sonra davalı borçlunun davacı alacaklıya 1.151,75 TL asıl alacak ve 20,48 TL işlemiş faiz borcunun kaldığına hükmetti. Mahkeme, davanın kısmen kabulüyle davalının 1.151,75 TL asıl alacak ile 20,48 TL işlemiş faiz alacağı olmak üzere toplam 1.171,67 TL alacağa yönelik yapmış olduğu itirazın kaldırılmasına ve kiralananın tahliyesine karar verdi. Karar davacı vekili tarafından temyiz edildi.
Üçüncü kişiye yapılan kira ödemesi geçersizdir
Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı. Daire, kiracının kira parasını, kiraya verene değil de annesine veya üçüncü kişiye ödemesi halinde bu ödemenin kiracıyı borçtan kurtaramayacağına hükmetti.
Kiracının, kira sözleşmesinin başlangıç tarihinden itibaren 2 yıllık kira bedelini davacının annesi hesabına yatırdığına dikkat çekilen Yargıtay kararında, "Bu şekilde 2 yıllık kira borcunu ödediğini savunmuş ve ödeme dekontunu dosyaya sunmuştur. Davacının annesinin hesabına 'oğluna ait 2 senelik konut kira bedeli' açıklaması ile 7 bin TL ödeme yapıldığı anlaşılmaktadır. Kira bedeli aksi kararlaştırılmadıkça kiraya verene ödenmesi gereken borçlardan olup üçüncü kişiye yapılan ödeme kiracıyı borcundan kurtarmaz. Bu sebeple davacı alacaklı tarafından kira ödemesi olarak kabul edilmeyen üçüncü kişi adına yapılan ödemeler davalı kiracıyı borçtan kurtarmaz. Bu sebeple mahkemece bu husus dikkate alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, davacı tarafça kabul edilmeyen anılan ödemenin takip konusu kira alacağına dair olduğu kabul edilerek yazılı şekilde davanın kısmen kabulüyle davalının itirazının kısmen kaldırılmasına karar verilmesi doğru değildir. Açıklanan sebeplerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle mahkeme kararının bozulmasına oy birliğiyle karar verildi" ifadeleri yer aldı.
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?