Dask ne zaman zorunlu oldu?
Türkiye'de otomatik olarak başlatılan GSS ve BES uygulamasının ardından şimdi de otomatik DASK geliyor. "Tüm konutları sigortalı yapacak mekanizma" diyen Başbakan Yardımcısı Şimşek, otomatik DASK içinde düğmeye bastıklarını bildirdi.
Türkiye'de zorunlu hale gelen Genel Sağlık Sigortası (GSS), 1 Ocak 2012'den itibaren yeni bir dönem başlattı. Amaç tüm Türkiye vatandaşlarını sağlık güvencesi altına almaktı. Bundan 5 yıl sonra Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ortaya çıktı. Bu da zorunlu olarak bazı çalışan kesimi kapsıyor. İşveren, çalışanını otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı'nca uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edecek. Sisteme otomatik olarak her ay belli bir para yatırılacak. Şimdilerde ise Deprem Sigortası (DASK) otomatik hale gelecek. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, depremlerin yapısı gereği sadece bulunduğu bölgeyi değil, ülkeyi de ekonomik olarak sarsabilecek, Türkiye'de de en sık rastlanan afet türü olduğunu söyledi. Türkiye'de çok büyük can ve mal kaybına neden olan 1999 Marmara Depremi'nden sonra, afet zararlarının en aza indirilmesi amacıyla zorunlu deprem sigortası sunan Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) kurulduğuna işaret eden Şimşek, kurumun 2000 yılından bugüne faaliyette olduğunu anımsattı. Şimşek, DASK'ın kurulduğu 2000 yılından bugüne meydana gelen 558 hasar yapıcı deprem sonucunda açılan 23 bin 19 adet hasar dosyası için 176 milyon lira tazminat ödendiğine dikkati çekerek kurumun deprem hasarlarına karşı ödeme kapasitesinin 15 milyar liranın üzerine çıktığını belirtti. Şimşek, şunları kaydetti: "Türkiye'de 2000-2017 döneminde düzenli ve sürekli zorunlu deprem sigortası yaptıranların oranı yüzde 2 düzeyinde. Bu oran çok düşük. Düzenli, süreklilik arz edecek şekilde deprem sigortası yaptırılması ve bunun tüm ülkeyi kapsayacak seviyeye çıkarılması amacıyla Hazine olarak çalışma başlatıyoruz. Bu kapsamda zorunlu deprem sigortalılık oranını yüzde 100'e çıkarmak hedefiyle düzenli abonelikleri olan tüm ev ve binalara sigorta yaptırma çağrısında bulunacağız. Mevcut poliçesini yenilemeyenleri de uyaracağız. Yaptığımız uyarıya cevap vermeyenler, otomatik sigortalanacak ve prim tahsilatının yapılması için mekanizma tesis edilecek. Zorunlu deprem sigortası bulunan ve primlerini düzenli ödeyen vatandaşlarımıza yönelik herhangi bir işlem yürütülmeyecek." Şimşek, bu süreçte, zorunlu deprem sigortasının yapılmasında ve yenilenmesinde sigorta şirketleri ve en etkin dağıtım kanalı olan acentelere de büyük görev düştüğünü belirtti.
HER İKİ KONUTUN BİRİ SİGORTALI
Gerek çıkarılan mevzuat düzenlemeleri gerek DASK tarafından yürütülen proje ve çalışmalar sayesinde bu yıl itibarıyla zorunlu deprem sigortası yaptıranların 8 milyonu, sigortalılık oranının ise yüzde 46 seviyesini aştığını dile getiren Mehmet Şimşek, Türkiye'de yaklaşık her iki konuttan birinin sigortalı olduğunu bildirdi. Türkiye'nin yüzde 66'sının birinci ve ikinci deprem kuşağında bulunduğu anlatan Şimşek, nüfusun yüzde 70'inin bu bölgelerde yaşadığı göz önüne alındığında depreme karşı daha hazırlıklı olmanın ve zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmanın büyük önem taşıdığını vurguladı.
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?