Evini taşımayana taşıdım beyanı üzerine harcırah verilirse ne olur?
Evini taşımamasına rağmen, taşıdım beyanı üzerine harcırah alanlar hakkında hep disiplin hem de adli işlem başlatılması gerekmektedir.
6245 Sayılı Harcırah Kanunun hükümlerine göre sürekli görevle bir yerden başka bir yere ataması yapılan kişinin harcırah unsurlarından hangilerini hak ettiğine bakılarak, hak ettiği kısma karşılık gelen miktarların ödenmesi gerekmektedir. Ancak, bu konuda zaman zaman idarelerce veya yolluk ödemesi yapılan kamu görevlisince hatalar yapılarak, hatalı harcırah ödemelerinin yapıldığı ve hatalı yapılan harcırah ödemeleriyle ilgili de kamu kurumlarınca disiplin soruşturmaları başlatılarak ilgililer hakkında disiplin işlemleri yapılmaktadır.
Mezkur Kanunun "Harcırahın sureti tediye ve mahsubu" başlıklı 59. maddesinde "Aile için harcırah itasında ilgililerin verecekleri beyan kağıtları esas tutulur. Bu beyan kağıdında harcırahın tahakkuk ettirilebilmesi için lüzumlu malümat gösterilir........Harcırah itası ve avansların mahsubu muamelelerinde aksi sabit oluncaya kadar memurun beyanına itibar olunur." hükümleri uyarınca harcırah ödemelerinde memurun beyanı esas alınmaktadır.
Mezkur Kanunun "Hilafı hakikat beyanname verenler" başlıklı 60. maddesinde "Bu kanuna göre tahakkuk edecek, istihkakın miktarını artıracak şekilde-maddi hatalar hariç-hilafı hakikat beyanname verenler hakkında, mensup oldukları kurumların inzibat, memurin, müdürler komisyonları gibi salahiyetli heyet ve makamlarının kararı ile ve işlenen suçun mahiyet ve şümülüne göre rütbe veya sınıf tenzili veya ihraç cezalarından her hangi biri tatbik olunur ve bu gibilerin bu suretle aldıkları fazla harcırah, Devlet özel idare ve belediyelerce Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Kanununa göre ve bu kanuna tabi diğer kurumlarca da umumi hükümlere tevfikan tahsil olunur. Suçlu hakkında idarece ittihaz olunan inzıbati kararlar cezai takibata mani olmayıp bu gibiler hakkında ayrıca hukuku amme davası ikame ve kanuni takibat icra olunur" hükmü mevcuttur. Bu hüküm uyarınca gerçeğe aykırı beyanname verenler hakkında yapılması gereken adli olarak amme davası açılması için işlemlerin başlatılması ve idari işlemler için ise fazla harcırah tahsil edilse bile rütbe veya sınıf tenzili veya ihraç cezalarında biri tatbik olunmasıdır.
Ayrıca; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 125. maddesinde de devlet memurlarına işlemiş oldukları suçlar nedeniyle verilebilecekleri disiplin cezaları da belirtilmiştir.
Bütün bu bilgiler ışığında; Memurun beyanına dayalı olarak yapılan hatalı harcırah ödemesi sonucunda memur hakkında yapılan disiplin soruşturması sonucunda harcırahın hatalı ödendiğine kanaat getirildiği takdirde 6245 sayılı Kanuna göre mi yoksa 657 sayılı Kanuna göre mi disiplin cezası verileceği hususunda Milli Eğitim Bakanlığı 19/02/2015 tarih ve 1842636 sayılı yazısında; memurun yanlış beyanına dayalı olarak yapılan hatalı harcırah ödemeleriyle ilgili olarak, beyanda bulunan memur hakkında yapılan soruşturma sonucunda fiilin doğruluk kazanması durumunda, muhatabı hakkında özel Kanun niteliğinde olan 6245 sayılı Harcırah Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda işlem yapılmasının uygun olacağının mütalaa edildiği söylenmiştir.
Buna göre evini taşımadıgı halde adres değişikliği yaptırarak gerçeğe aykırı beyanname verenler hakkında adli olarak amme davası açılması için işlemler başlatılacak ve idari işlemler için ise fazla harcırah tahsil edilse bile rütbe veya sınıf tenzili veya ihraç cezalarında biri tatbik olunacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı, daha önce açığa alınan ve göreve iade edilen bin 190 öğretmeni, güvenlik gerekçesiyle il dışına re'sen atamıştı.
Ardından ikinci il dışı yer değiştirmenin açılmasıyla bu öğretmenlerin tamamına yakını eski görev yerine geri döndüler.
Bu durumda olanlar veya ikamet ettikleri il veya ilçe dışında görev yapanların bir kısmı, genellikle ikametgah değişikliğiyle yolluk talep etmektedirler. Bazı illerde bu yollukları ödemektedirler.
Ancak, bin 190 öğretmenden bir kısmının resen atandıkları yere gelirken yolluk aldıkları, giderken de yolluk aldıkları belirtilmektedir. Oysaki bu kişilerin bir ksımının hiçbir şekilde ev taşıma işlemi yapmadığı belirtilmektedir.
Ev taşıma işlemi gerçekleştirmeden sadece ikametgah aldırarak yolluk talep edilemez.
Bu konuda MEB'in tüm il milli eitim müdürlüklerini uyarması gerekmektedir.
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?