Enerji Kimlik Belgesinde Neler Var?



Bina ile ilgili genel bilgilerin olduğu belgede, binanın ısıtılması, soğutulması, iklimlendirmesi, havalandırması ve sıhhi sıcak su temini için kullanılan enerjinin miktarı (kWh/yıl), tüketilen her bir enerji türüne göre yıllık enerji miktarı (kWh/yıl), enerji tüketiminin oluşturduğu sera gazlarının kullanım alanı başına yıllık miktarı (kg CO2/m2-yıl), binaların kullanım alanı başına düşen yıllık enerji tüketiminin ve sera gazı salımının A ile G arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırılması, binanın aydınlatma enerjisi tüketim değeri, binanın yenilenebilir enerji kullanım oranı Enerji Kimlik Belgesi'nde bulunuyor.

10 YIL GEÇERLİ OLACAK

Alınan belge ise 10 yıl süreyle geçerli olacak. Enerji Kimlik Belgesi sınıfının yükseltilmesi basit yöntemlerle yapılabilecek. Örneğin, bina dış duvar ve çatısına yalıtım yapılması, pencerelerde çift cam ya da ısıcam kullanılması, aydınlatmada düşük tüketimli ampullerin olması, ısıtma veya soğutmada enerji verimli ürünlerin kullanılması, hava sızıntılarını önlemek için pencere bandının olması, sıhhi sıcak suyun güneş panelleriyle sağlanması, ısıtma, soğutma ya da havalandırma tesisatının dağıtım ve toplama borularının ve vanalarının yalıtımının yapılması, sıcaklık ayarlı termostatik vanaların kullanıması, enerjinin çevreyi kirletmeyen türde olması bu basit uygulamalardan bazıları.

Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu, mevcut binalarda 2 Mayıs 2017'de başlıyor. Enerji tasarrufunu teşvik etmek üzere zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi olmayan konutlarda alım- satım olmayacak. Enerji sınıfını yükseltilen binalardaki evlerin fiyatları artarken, bu binalardaki konutlar daha az vergi ödeyecek.

Önümüzdeki Mayıs itibariyle tüm binalarda alım- satım ve kiralamalarda Enerji Kimlik Belgesi'nin ibraz edilmesi zorunlu olacak. Buna göre evi satın alan ya da kiralayan vatandaşlar binanın enerji sınıfını bilecek ve buna göre alıp almama tercihini kullanacak. Emlak sektöründe enerji sınıfı yüksek binalara talebin artacağı öngörülürken, bunlar konut fiyatlarına da yansıyacak. Yani vatandaş bir yandan enerji tasarrufu yaparken bir yandan da kendine ait konutu değerlendirmiş olacak.
2007'de yayınlanan "Enerji Verimliliği Kanunu" ve 2008'de yayınlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" ile yeni yapılan binalar 1 Ocak 2011'den itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi almaya başladı. Mevcut binalara ise, 2017'ye kadar belgeyi alma zorunluluğu getirildi. Basit bir ifadeyle evdeki beyaz eşyalardaki enerji performansı sıralaması binalar için de geçerli. A sınıfı en verimli seviyeyken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi ifade ediyor. En az C sınıfı Enerji Kimlik Belgesi'nin alınmasının zorunlu olduğu sistemde bina eğer bu sınıfın altında bir seviyeye sahipse yapıya kullanım izni verilmeyecek.

EN AZ C SINIFI

Enerji Kimlik Belgesi hesaplamaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı, online çalışan BEP-TR programı ile yapılıyor. Binadaki tüm mimari, mekanik, elektrik ve ısı yalıtım projeleri bu programa işleniyor. Bu bilgiler standartları karşılıyorsa C sınıfı enerji sınıfı unvanını alabiliyor. Bina standartların üzerinde özelliklere sahipse A veya B sınıflarına yükselebiliyor. A sınıfına yükselmek ise yapı, elektrik, mekanik, mimari ve yalıtım özelliklerinin çok iyi durumda olmasının yanında güneş- rüzgar ve toprak gibi enerji kaynaklarından yararlanılması gerekiyor.

TAPUDA DA GÖRÜLECEK

Uzmanlar veya projeciler, binaların metrekare başına düşen tüketim miktarı ve karbondioksit salınımını hesaplayarak, sınıflandırma yapıyor. G Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş bir yapı için, düzenleyen şirket, C Sınıfı belge için neler yapılması gerektiğini, işin maliyetini ve bu maliyetin ne kadar sürede geri döneceğini söyleyecek. Bina sahipleri bu iyileştirmeyi yapmak istemezlerse şu an için bir zorunlulukları bulunmuyor ancak 2017'den sonra tüm binalarda alım-satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi'nin ibrazı zorunlu olacak. Herkes aldığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecek. Ayrıca bu tarihe kadar Enerji Kimlik Belgesi almayan binaların kimlikleri olmadığı tapularda görülecek. Bu nedenle de enerjiyi savuran ve çevreye zarar veren bu binaların satışı zorlaşacak. Bu uygulama ile enerji sınıfı yüksek olan binalara olan talebin artırılması planlanıyor, bu konuda Türkiye'nin henüz yolun başında olduğuna işaret edilirken, yeni binaların zaten C sınıfı belgeye sahip olacağı da vurgulanıyor.

GÜVENİLİR FİRMA ŞART

Vatandaşlara uyarı yapan uzmanlar, Enerji Kimlik Belgesi'nin güvenilir firmalara düzenletilmesi gerektiğini söylerken şunları öneriyor: Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi sırasında yapılacak usulsüzlüklerden bina sahibi ya da yönetiminin sorumlu olduğunu unutmayın. Enerji Kimlik Belgesi, mevcut binalar ve yeni binalar olarak iki farklı şekilde sisteme girilmektedir. Eski bina için EKB yaptıracaksanız, firmanın mutlaka eski binalar için yetkisinin olup olmadığını sorunuz. Eski binalar için yetkili firma sayısı 30 civarında. Yeni binalar için yetkili firma sayısı ise binlerce. Bu nedenle eski bina ve yeni bina EKB'leri arasında ciddi fiyat farkları olabilir.

Sahte belgeye dikkat

Piyasada sahte oluşturulmuş Enerji Kimlik Belgeleri de var. O nedenle aldığınız Enerji Kimlik Belgenizi mutlaka aşağıdaki sorgulama linkinden sorgulatın. Binanın sadece dış duvar, kapı ve pencerelerini sisteme girip, daire, oda, merdiven bilgilerini girmeden belge düzenleyenlere karşı dikkatli olun.Enerji Kimlik Belgesi hesaplamaları birkaç saatte tamamlanabilecek kolaylıkta olabileceği gibi birkaç haftada da tamamlanabilecek zorlukta da olabilir. İşin tamamlanma süresi yapının inşaat alanına ve mimari zorluğuna bağlı.

FATURALAR DÜŞECEK

Uzmanlar, iyi tasarlanmış bir binanın yüzde 40 enerji verimliliği sağladığını ifade ederken, sistemin yılda 3 milyar dolar (Yaklaşık 12 trilyon Türk Lirası) değerinde enerji tasarrufu sağlayacağına dikkat ediyor. Ülkemiz enerji ihtiyacının yüzde 70'ini dışarıdan alırken, bu enerjinin yüzde 40'ı binalarda tüketiliyor. Enerji Kimlik Belgesi sayesinde harcanan enerji yüzde 50 civarında düşmesi ve enerji verimliliği olan binalarda ısı ve elektrik gibi enerji faturalarına ödenen miktarın azalması hedefleniyor.