Daireler elde kalınca fiyatlar düştü
Suriyelilerin düşen talebi, öğrencilerin rağbet göstermemesi ve kentsel dönüşümle yenilenen binalar İstanbul'da konut kiralarını yüzde 30 oranında indirdi. Durgunluk nedeniyle satılıklarda da durum farklı değil.
Geçtiğimiz yıllarda kiralık daire bulmakta zorlanan vatandaşlar, bulduklarında da değerinin çok üzerinde bedellerle karşı karşıya kalıyorlardı. Fakat bugün durumlar biraz farklı. İstanbul genelinde bölge ayrımı olmadan kiralık daire fiyatlarında yüzde 30'a varan düşüş yaşandığını belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Eskiden kiraya verecek ev bulamıyorduk, şimdi tablo tam tersine döndü. Bir emlakçının elinde onlarca kiralık ev var.
Yüzde 30'a kadar kirası düşen bölgeler olmasına rağmen talep hala az. Bu düşüşten ilk etkilenen merkezi konumlar oldu" dedi. Geçen sene Beşiktaş'ta 2 bin 500 lira seviyelerinde olan kiralık dairenin 2 bin liraya düştüğünü belirten Aşa, şunları söyledi: "3 nedeni var. Birincisi Suriyeli akımı durdu. İkincisi fiyat yüksekliğinden dolayı üniversite öğrencileri İstanbul'u gözden çıkardı. Üçüncü olarak kentsel dönüşüm dolayısıyla yenilenen binalarda kapasite arttı ve artmaya da devam ediyor. Burada bir kapasite artışı yaşandı. Bundan sonraki süreçte düşüş olmasa da bir yükseliş beklemiyorum ama talep olmazsa düşmeye devam eder." Konutta devam eden projeler olduğunu, kentsel dönüşümdeki kapasite artışının da devam edeceğini anımsatan Aşa, bu anlamda düşüşlerin devam etmesinin ya da fiyatlarda gevşemenin devam edebileceğini söyledi.
Satılık konutlarda da şu an beklenen talebin olmadığını bildiren Aşa, fiyatların yüksek olduğunu savundu. Fiyatların talebi karşılamadığını belirten Aşa, bu yüzden müşterilerin şu an ikinci el konuta yöneldiğini, fiyatların biraz daha gevşemesi ya da alıcının talebine uygun projelerin üretilmesi gerektiğini dile getirdi.
MÜTEAHHİTLER DİK KAFALILIK YAPIYOR
Müteahhitlerin biraz "dik kafalılık" yaptığını, kurda yaşanan artışın öne sürülerek konut fiyatlarını yükseltme eğiliminde bulunduklarını ifade eden İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, şunları kaydetti: "Satamadığın malın nesine zam yapacaksın. Fiyatın normal olsa, şu an zaten elinde kalmaz. Kampanyalar başlatıldı, faizler düştü, bu promosyonlarda aslında beklenen talep yakalanamadı. Alıcının talebine ve alım gücüne göre şu an çok az proje var. Olanlarda çok uzak mesafelerde."
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?