TOKİ’nin tahsis şartları nelerdir?
TOKİ, Kayaşehir bölgesinde inşa ettiği 3 bin konutu İstanbul'un nefes alması için belediyelere tahsis edecek. Mayısta oturmaya hazır hale gelmesi beklenen konutların kullanım koşullarıyla ilgili TOKİ, İBB ve ilçe belediyeleriyle görüşmeleri sürüyor. Eski imar planlarında 'kamusal alan' olarak kaydı bulunan bölgeler de, boşaltılarak yeşil alan, yol, okul, hastane, ibadethane ve otopark gibi sosyal donatılar için kullanılacak.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul'a nefes aldıracak önemli bir projeye imza atıyor. TOKİ, Kayaşehir bölgesinde yapımı devam eden yaklaşık 3 bin konutu, İstanbul'a kamusal alan kazandırmak için Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerine tahsis etmeye karar verdi. Konunun detaylarını İstanbul'da TOKİ Başkanı Ergün Turan anlattı. Kayabaşı bölgesinde inşa ettikleri 3 bin konutun Mayıs'a kadar oturuma hazır hale getireceklerini anlatan Turan, "Bu konutları İstanbul'daki belediyelere tahsis ettik. Büyükşehir veya ilçe belediyelerinin yetki alanında bulunan kamusal alanları boşaltmak için bu kararı aldık" dedi.Bunun için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerle ortak bir toplantı yaptıklarını belirten Turan, İstanbul'un sıkışmış bölgelerine nefes aldıracak bu projenin büyük ilgi gördüğünü anlattı.
SIKIŞIK İLÇELERE NEFES ALDIRACAK
Eski imar planlarında yeşil alan, okul, hastane veya park yeri olarak geçen ancak daha sonra üzerinde bina yapılan yerlerin tekrar kamusal alana dönüştürülmesinin önemine dikkat çeken Turan, "Belediyeler bizim tahsis ettiğimiz alanları kamulaştıracak. Tahsis ettiğimiz konutlardan belirlenen kontenjan kadar vatandaşı rızalarını da bizim tahsis ettiğimiz konutlara taşıyacak" dedi.
TOKİ'NİN TAHSİS ŞARTLARI NELER?
Kayabaşındaki evleri belediyelere uygun şartlarda tahsis edeceklerinin de vurgulayan Turan, kamulaştırma için yeterli kaynağı olmayan belediyeler için bunun önemli bir fırsat olduğuna belirtti. Turan, şunları kaydetti: "Tahsis edeceğimiz evlerin parasını belediyelerden 10-15 yıllık vadelerle tahsil edeceğiz. Belediye ise uygun fiyatlarla bu evlere kendi rızasıyla taşınmak isteyen vatandaşlara satacak. Ve boşaltılan bu alanları kesinlikle imara açamayacak. Kamu alanı olarak donatılacak. Bu bizim birinci şartımızdır."
500 KONUT İSTİYEN BELEDİYELER VAR
Konuyla ilgili yaptıkları toplantıda hazır bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 'Bunların hepsini bize verin" teklifinde bulunduğunu anlatan Turan, büyükşehir belediyesinin dönüştürmesi gerekin çok yeri olduğuna işaret etti. Avrupa yakasındaki belediyelerin tümünü bunu duyurduklarını anlatan Turan, şöyle devam etti: "Parti farkı gözetmeden herkesi çağırdık. Protokolle vermek istiyoruz. 4-5 belediye ile görüşme halindeyiz. Bir belediye 500 daire istedi ancak bu rakam fazla. Bunu başaracak belediye başkanları var. Belediyelerin kaynak sorununu bu yöntemle halletmeye çalışıyoruz."
100 bin sosyal konut ile hedefe yaklaşırız
Ergün Turan, TOKİ'nin konut hedefinde çıtayı yukarı çektiğine de vurgu yaptı. Bu yıl 65 bin konut yapımını tamamlayacaklarını anlatan Turan, sektör içindeki paylarını yüzde 9'dan 11'e yükselttiklerine dikkat çekti. Turan, Türkiye'nin her tarafına konut yaptıklarını da belirtti. Turan, her yıl 100 bin sosyal konut üretmeleri halinde 5-6 yılda Türkiye'nin bu segmentteki ihtiyacını karşılama hedefine yaklaşacaklarını dile getirdi. Turan, "Türkiye'nin de TOKİ'nin de bu potansiyeli var."
Satışa çıkarırsam kahraman olurum
Attıkları bu adımla İstanbul'daki sosyal dönüşümü hızlandırmayı hedeflediklerini vurgulayan TOKİ Başkanı Ergün Turan, belediyelere tahsis edecekleri 3 bin konutun piyasa değerinin yaklaşık 1 milyar liraya tekabül ettiğini belirtti. Bu daireleri satışa çıkarmaları halinde 100-150 bin arasında taleple karşılaşabileceklerini belirten Turan, şu değerlendirmede bulundu: "Bunları satışa çıkarsam kahraman olurum. Ama kente ve sosyal dönüşüme faydamız olsun istiyoruz. İstanbul'un nefes alması gerekiyor. Bu TOKİ'nin İstanbul'a yapacağı en önemli hizmetlerden biri olacaktır. Kilometrekarede 45 bin kişinin yaşadığı ilçeler var. Bazı bölgeler kilitlenmiş durumda. Zor bir iş fakat biz başarmak istiyoruz. Bunun için bu konutları dönüşüm amaçlı kullanmaya karar verdik."
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?