Günlük kiralık evlere yasak mı geliyor?



Sayıları her geçen gün artan 'günlük kiralık evler' için özel yaptırımlar geliyor. Bu evler ya kayıt altına alınacak ya da tamamen yasaklanacak.

28 Haziran'da Atatürk Havalimanı'nda yaşanan terör saldırısını gerçekleştiren 3 canlı bombanın İstanbul Fatih'te bir apartman dairesinde eylem hazırlığı yaptığının ortaya çıkmasının ardından mercek altına alınan günlük kiralık daireler ile ilgili yeni yaptırımlar geliyor.

Son yaşanan terör eylemlerinde de faillerin kayıt dışı olarak kiraladıkları bu tarz evlerde hücre tipi yapılanmaya gitmesi üzerine İçişleri Bakanlığı harekete geçti.

Ankara Eryaman'da Anıtkabir ve Meclis çevresinde keşif yaptıktan sonra saldırı hazırlığında iken kaldığı evde etkisiz hale getirilen canlı bomba ile ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, günlük kiralık evlere yönelik çalışma başlatıldığını açıkladı.

KANUN DIŞI TÜM EYLEMLER YAPILIYOR

Bakanlığın günlük kiralık evler ile ilgili çalışmasını çok yakında açıklaması beklenirken, terör eylemleriyle ilişkilendirilen günlük kiralık evlerde terör eylemi hazırlıkları dışında fuhuş, kumar, uyuşturucu gibi kanun dışı eylemlerin yürütüldüğünü ifade eden İstanbul Emlak Komisyoncuları Ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, günlük evlerin özel bir statüye kavuşması için 2013 yılında Belediyeler ile ilişkili bir yönetmelik çıkarıldığını ancak bu uygulamanın devamlılığının getirilmediğini açıkladı.

Günlük evlerin pansiyon statüsüne taşınması ya da konaklama tesisi şeklinde düzenlenmesi gerektiğini böylelikle turistik tesislerde ki gibi bu evlerin kayıt altına alınacağını ifade eden Aşa, bu evleri işleten kişilerin 200 kişide birinin de Emlakçı pozisyonunda olduğuna da değindi.

MASADA İKİ ÇÖZÜM VAR

Emlakçı pozisyonunda olmayan herkesin artık ticari gelir elde etmek amacıyla bu işe yöneldiğini ifade eden Aşa, bu evlerin akıbetiyle ilgili iki ihtimalide ortaya çıkardı. Günlük evlerin denetimlerin kendilerine verilmesi halinde kimlik kaydıyla bunu disiplin altına alabileceklerini söyleyen Aşa, bu denetimlerin kendilerine değil de Turizm ve Seyahat Acentaları Derneği'ne (TURSAD) devredilmesiyle bu evlerin yasaklanabileceğini de belirtti.

Kısa vadeli konaklama hizmetinin Emlakçıların işi olmadığına dikkat çeken Aşa, bu evlerin denetimlerinin Turizm ve otelcilik statüsünde yapılması gereken bir çalışma ile yürütülmesinin daha sağlıklı olabileceğini söyledi.

ÖNCE UYARILACAK SONRA KAPATILACAK

Günlük kiralanan evlere uygulanılacak cezai işlemlerde otellerde olduğu gibi bir yöntem izlenecek. Mal sahipleri ev konusunda öncelikli olarak uyarı cezası alacak ardından yapılacak olan takip sistemiyle birlikte de devamlılığı tespit edilen evler tek tek kapatılacak.

TAKİP EKİBİ KURULDU

Özellikle terör olaylarının artmasıyla birlikte İstanbul’un Fatih, Beyoğlu, Bakırköy,Kadıköy ve Şişli civarında yoğunlaşan günlük evlere de denetimler yapılmaya başlandı.

Fatih'te toplam 3 bin ev tespit edildi ve 'Apart Takip Ekibi' kuruldu. Bu ekipler ilçede rutin olarak denetimlerini sürdürüyor ve günlük olarak kiralanan bu evleri bir bir mühürlüyor.

OTEL VE PANSİYON İŞLETMECİLERİ TEPKİLİ

Sadece İstanbul'da sayıları 10-15 bini bulan günlük evler günlüğü 100-150 TL’den kiraya veriliyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve Gaziantep'te son zamanlarda yaygınlaşan bu evlere Otel ve pansiyon sahipleri de tepki gösteriyor.

Sürekli artan günlük ve saatlik kiralık ev uygulamasının kendilerine haksızlık olduğunu ve zarar gördüklerini dile getiren Otel ve pansiyon işletmeleri alınteri ile çalışıp vergisini verdikleri, çalışanın sigortasını ödedikleri ve istihdam yarattıklarını belirterek "Biz bu sisteme hiçbir vergi ödemeden kayıt dışı çalıştırıldığı için karşıyız. Bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamadan, eşit olmayan koşullarda para kazanıyorlar." şeklinde dert yanıyorlar.

EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

Dünyada kültür turizmi çerçevesinde insanların 4'te 1'inin bu tip evlerde kaldığını belirten Aşa, "Dünyada yaklaşık 95 milyar dolarlık gelir elde edilen bu evlerin 20 milyar doları Avrupa’daki ülkelerin payı. Almanya'nın 8 milyar, İngiltere'nin 6,7 milyar, Fransa'nın 5,7 milyar dolar gelir elde ettiği bu evlerin kayıtlarına bakıldığında Türkiye'nin herhangi bir kaydı yok.

Bu konuda kayıt dışı ekonominin oluşuyor, çözüm bulunduğunda diğer ülkeler gibi Türkiye’nin de piyasaya katma değer sağlaması söz konusu. Bu gerçekleşirse Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonominin milli gelire oranını 2018 yılı sonuna kadar yüzde 26,5'ten yüzde 21,5'e düşürecek." dedi.

Konular