Emekliye 5 yıllık emlak vergisi iadesi



Emlak vergisinde aralarında emeklilerin de olduğu pek çok kesimin muafiyet hakkı var. Bu hakkı bilmeyip ödeyenler, son 5 yıllık dönemde yatırdığı paraları geri alabiliyor.

Emlak vergisinde ilk taksitlerin 31 Mayıs günü mesai bitimine kadar yatırılması gerekiyor. Vergide bazı kesimlere muafiyet uygulaması bulunuyor.

Uzmanlar, emlak vergisinden muaf olmak için aranan şartları, '200 metrekareden küçük tek meskene sahip olmak, gelir sahibi olmamak, yazlık eve sahip olmamak, bir başka meskende hisse sahibi olmamak, ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dulyetimler ve emeklilerden biri olmak' şeklinde sıralıyor.

Uzmanların verdiği bilgiye göre; yurt dışından emekli olup Türkiye'de mülkü olanlar bu imkandan faydalanamıyor. Vergi muafiyetinden yararlanmak için Türkiye'de emekli olmuş olmak şart.

Emekli bir kişi sahibi olduğu tek konutu işyeri olarak kullanılmak üzere kiraya verdiğinde emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyor. Çünkü bu imkan sadece konutlar için geçerli. Emekli olup başka bir işte çalışanlar da emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyor.

Yıl içinde emekli olanlar, takip eden yılın başından itibaren sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor.

NASIL GERİ ALINIYOR?

Sıfır oranlı emlak vergisinde sadece emeklinin kendi üzerine kayıtlı olan gayrimenkullerine bakıldığını vurgulayan uzmanlar, "Eşinin gayrimenkulü olması muafiyeti engellemez, ikisi de faydalanabilir" diyor.

Uzmanlar, muafiyet olduğunu bilmeden ödeme yapanların belediyeden düzeltme yoluyla yersiz ödediği vergilerin iadesini talep etmesi gerekiyor. İade talebi 5 yıl için yapılabiliyor.