Belediye Gelirleri ve Emlak Vergisi Kanunu'nda Değişiklikler Yapılacak



Avrupa Birliği Bakanlığı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartı ile ilgili soru önergesini yanıtlarken, son 6 aylık dönemde Belediye Gelirleri, Emlak Vergisi ve İmar Kanunu'nda gerekli değişiklikler yapılacağını bildirdi.

Avrupa Birliği Bakanlığı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartı ile ilgili soru önergesini yanıtlarken, son 6 aylık dönemde Belediye Gelirleri, Emlak Vergisi ve İmar Kanunu'nda gerekli değişiklikler yapılacağını bildirdi. Ayrıca, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı dikkate alınarak, merkezi idare ile mahalli idareler arasındaki görev ve yetki paylaşımının yeniden değerlendirilmesinin gündemde olduğu belirtildi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ile ilgili verdiği soru önergesine Avrupa Birliği Bakanlığı'ndan yanıt verildi. Bakanlık, Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na çekinceler koyarak 21 Kasım 1988'de imzaladığını ve 1 Nisan 1993 tarihinde bunun yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, şu bilgilere yer verdi:

"Türk kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında yerel yönetimlere ilişkin temel mevzuat tümden yenilenmiş ve yerel yönetimler görev, yetki ve mali kaynak bakımından güçlendirilmiştir. Yeni mevzuat, Şartta yer alan temel ilkeler ve standartlar göz önünde bulundurularak hazırlanmış ve bu şekilde Türkiye'deki yerel yönetim mevzuatının Şarta uyumu büyük ölçüde sağlanmıştır. Hükümetlerimiz, merkezi ve yerel yönetim arasında görev, yetki ve kaynak paylaşımına ilişkin hususlarda, yerel yönetimleri de kapsayacak şekilde kamu yönetiminde bir 'reform' süreci başlatmıştır. Bu çerçevede yasalarda Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ilkelerine ilişkin uyum çalışmaları sürdürülmüştür. Hükümetimiz, yerel hizmetlere yönelik görev, yetki ve sorumlulukları merkezi birimlerden, vatandaşlara doğrudan hizmet sunan yerel birimlere devretmeye devam edecektir. Hükümetlerimiz döneminde yerel yönetimlerimiz gelirlerini misliyle artırmıştır. Yerel yönetimlerimizin mali imkanları artırılmaya devam edecektir."

Avrupa Birliği Bakanlığı'nın yanıtında, 64'üncü Hükümet Programı ve 2016 Yılı Eylem Planı kapsamında yerel yönetimler alanında önemli ilerlemeler kaydedileceği bildirilirken şöyle denildi:

"6 aylık dönemde Büyükşehir Belediyesi Kanunu gözden geçirilecek ve büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları, aralarındaki işbirliği esasları ve ihtiyaç duyulan diğer ilave düzenlemeler için mevzuat değişikliği ve büyükşehirlerde ilçe belediyelerinin kaynaklarının artırılmasına yönelik olarak, Belediye Gelirleri Kanunu, Emlak Vergisi Kanunu ve İmar Kanununda gerekli değişiklikler yapılacaktır. Avrupa Yerel Yönetimler Şartı dikkate alınarak, merkezi idare ile mahalli idareler arasındaki görev ve yetki paylaşımının yeniden değerlendirilmesi konusu gündemimizdedir. Türkiye'de gerçek yerel kalkınma, yerel yönetimlerde insan ve hizmet odaklı yönetim anlayışına sahip olan Hükümetimiz döneminde gerçekleşmiştir. Vatandaşlarımızın yönetime daha fazla katılımını, yönetimde doğrudan temsilini ve idareyi denetlemesini sağlamak, yerel yönetim alanında reform çalışmalarımızın temel hedefidir. Vatandaşa en yakın yerde, ilk kademede ve en kısa sürede vatandaşın işlerini tamamlamayı esas amacı olarak benimseyen Hükümetimiz, kamu hizmetlerinde etkinliği ve verimliliği artıracak önlemler almaya devam edecektir."