Ulusal adres numarası nedir ve nasıl öğrenilir?
Adres numarası 1 Mart 2014 tarihinden itibaren GMSİ beyannamelerinde doldurulması gereken bir alan haline olarak karşımıza çıkıyor. Peki, adres numarası nedir?
Adres numarası nedir?
Adres numarası 1 Mart 2014 tarihinden itibaren GMSİ beyannamelerinde doldurulması gereken bir alan haline olarak karşımıza çıkıyor. Beyannamenizi kolayca ve vakit kaybetmeden verebilmek için adres numaranızı mutlaka öğrenmeniz gerekiyor. Peki Ulusal adres numarası nedir? Ulusal adres numarası nasıl öğrenilir?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik ve Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliğine göre ülkemizde adres bileşenlerinin tanımı yapılarak "adres"e bir standart getirilmiştir.
Numarataj çalışmaları Belediye ve Özel İdarelerce yeniden yapılmıştır. Vali ve kaymakamların başkanlığını yaptığı yürütme kurullarınca adres bilgileri ile T.C. Kimlik numaralarının eşleştirme çalışmaları tamamlanmıştır.
Sistem devreye girmiş olup, Özel İdare ve Belediyeler Ulusal Adres Veri Tabanı’nda güncellenmeleri yaparak, yapı ruhsatlarını bu sistemden üretmeye başlamışlardır. Ulusal Adres Veri Tabanındaki bilgiler Kimlik Paylaşım Sistemi ile kurumların paylaşımına açılmıştır.
Adres numarası nedir?
Adres Numarası T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adrese Dayalı Kayıt Sisteminde (AKS) yer alan ülke sınırları içindeki tüm gayrimenkullere ait 10 haneli özel bir numaradır. Adres numarası (kodu-UAVT) artık birçok işlemde kullanılmaya başlamıştır.
Ulusal adres numarası nasıl öğrenilir?
Ulusal adres numarası sorgulama GİB 'in internet sitesine girilerek öğrenilebiliyor. Adres numarası bulma için iki yöntem bulunuyor. İlk yöntemde kira beyanname sistemine girmeden önce adres numarası öğrenilebiliyor; ikinci yöntemde ise beyanname doldurma ekranında Gayrimenkul Ekle bölümünde adres numarası öğrenilebiliyor.
1.Yöntem
Bu yöntemde sisteme girmeden önce https://intvd.gib.gov.tr/kirabeyan/ adresine giriş yapınız. Bu sayfada Adres Numarası Öğrenme butonuna basınız.
Adres Numarası Öğrenme butonuna bastıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi yeni bir pencere açılacaktır. İşte açılan bu pencerede aranan adres numarasına ulaşılabilir.
2. Yöntem
Adres numarasını bulmada kullanılacak ikinci yöntem beyanname ekranındaki ‘KİRA GELİRLERİNİZ VE BU GELİRLERİ ELDE ETTİĞİNİZ GAYRİMENKUL BİLGİLERİNİZ’ bölümü altında yer alan ‘Gayrimenkul Ekle’ butonuna basılarak öğrenilebiliyor.
Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi Giriş için Tıklayınız
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?