Kira artışı nedir? Hangi oranda ne zaman artış yapılır?



Mal sahipleri belli dönemlerde kira bedelinde artış yapabiliyor. Bu artışın nasıl yapıldığı ve yasal olarak nasıl yapılması gerektiği akıllarda soru işareti bırakıyor. İşte 10 soruda kira artışı..

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.

Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.

Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.

Mal sahipleri belli dönemlerde kira bedelinde artış yapabiliyor. Bu artışın nasıl yapıldığı ve yasal olarak nasıl yapılması gerektiği akıllarda soru işareti bırakıyor.

İşte kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununa göre 10 soruda kira artışı..

1. Kira artışı nedir?

Kira sözleşmesi anlaşmasının uzatılması durumunda kira bedelinde yapılacak zam, kira artışı oluyor.

2.Kira artışı ne zaman yapılır?

Kira artışı, sözleşme süresi sonunda sözleşmenin feshedilmemesi ve dolayısı ile otomatik olarak uzaması durumunda yapılıyor. Yıllık olarak uygulanıyor.

3.Kira artışı hangi oranda yapılır?

Borçlar Kanunu gereğince kira artışının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarında yaplması gerekiyor.

4.Kira artışı hangi ÜFE oranında yapılır?

ÜFE oranları 4 farklı oranı içerisinde barındırıyor. Bu oranlardan Yargıtay Kararı gereğince 12 aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor.

5.Kira artış oranları nerede açıklanır?

Kira artışı hesaplamasında kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.

6.Mesken kira artışı nasıl hesaplanır?

Meskendeki kiracıya yukarıda da belirttiğimiz gibi ÜFE oranlarında zam yapılıyor. Zam mevcut kira bedeli üzerinden hesaplanıyor.

7.İşyeri kira artışı nasıl hesaplanır?

İşyerindeki kiracıya ÜFE oranlarının uygulanması zorunlu olmuyor. Kanunda yapılan düzenleme ile ÜFE zorunluluğu 2020 yılına erteleniyor. Bu süre içerisinde sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılıyor.

8.Döviz bazında kira artışı nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu gereğince; Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.

9.Kiracı kira zammını kabul etmezse ne yapılır?

Kiracının kira zammını kabul etmemesi durumunda, Sulh Hukuk Mahkemesinde kira bedelinin tespiti davası açılabiliyor.

10.Ev sahibi yüksek zam yaparsa ne yapılır?

Ev sahibinin yüksek zam yaptığını düşünen kiracılar da aynı şekilde Sulh Hukuk Mahkemesinde kira bedelinin tespiti davasını açma hakkına sahip oluyor.