Konut kredisi sigorta zorunluluğu kalktı mı?

TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak, "konut kredisi kullanarak ev sahibi olan tüketici yasal haklarının ne olduğunu bilmiyor" dedi.
TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak, "konut kredisi kullanarak ev sahibi olan tüketici yasal haklarının ne olduğunu bilmiyor" dedi.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Kolçak, Konut kredisi kullanımında tüketicinin haklarını bilmediğini söyledi.
TÜİK rakamlarına göre 2015 yılında konut kredisi kullanarak ev sahibi olanlar yüzde 33,5 civarına denk geldiğini hatırlatan Kolçak, "Her 3 kişiden 1 ‘inin ev sahibi olmak için ev kredisi kullandığını söyleyebiliriz. Bankadan konut kredisi kullanırken yasalarımız tüketicilere bazı haklar tanımakta. Bu haklar, 6502 sayılı Tüketici Kanunu ve Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliğinde neler olduğunu apaçık göstermektedir." ifadelerini kullandı.
Bir gün evvel bilgilendirme formu verilmeli diyen Hatice Kolçak açıklamalarını şöyle sürdürdü;
Tüketici Kanunu ve Yönetmeliklerine göre; Tüketici, konut kredisikullanırken banka en az bir gün önce tüketicinin okuyabileceği şekilde 12 punto büyüklüğünde yazılmış ön bilgilendirme formunu sözleşmeden imzalanmadan tüketiciye okuması için vermelidir diyen TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak, "Ön bilgilendirme formunda tüketicinin bilmesi gereken tüm bilgiler okunaklı olarak yazılmış olmalı. Kredinin tutarı, tüketiciden alınacak ücretler, faiz, vergi, kredinin maliyeti ve diğer yükümlülükler bu formda yazılmış olmalıdır. Tüketici ön bilgilendirme formunu inceleyip ona göre kafasında şüphe kalmadan sözleşmeyi imzalayabilecektir.
Bugüne kadar kredi kullanımında yapılan sözleşmeler aynı gün yapıldığından tüketicinin küçük yazılarla yazılmış sayfalarca sözleşmeyi okumasının mümkünatı yoktu. Böylece bir nüshası tüketicide kalacak olan sözleşme ile ne kadar bir maliyetin altına girileceği de belli olacak." dedi.
SİGORTA YAPMA ZORUNLULUĞU KALMADI
Bankalar konut kredisi kullandırırken DASK dışında sigortaların yapılma zorunluluğu Yeni Tüketici Kanunu ile kalkmış bulunuyor. Tüketici sigorta yapmak isterse, kredi aldığı bankadan yaptırmak zorunda değil. Canının istediği yerden sigorta yapma keyfiyeti bulunuyor. Bankanın kabul etmemesi mümkün değil.
ERKEN ÖDEMEYE İNDİRİM
Banka kredisi kullanan tüketici bir taksitten az olmamak kaydıyla vadesi gelmeden de ödeme yapabilecek hatırlatmasını yapan Kolçak, "Bu şekilde yapılan erken ödemeler için tüketicinin erken ödeme indirim hakkı bulunuyor. Erken ödemelerde faiz, vergi, harç gibi benzeri yasal sorumlulukların toplamı tüketiciden tahsil edilecek.Kalan tutar ana paradan düşülebilecek.
Ülkemizde en fazla kullanılan konut kredi türü sabit faizli kredilerdir. Sabit faizli konut kredi kullanımlarında 36 ayı geçen kredilerde yüzde 2, 36 ayı geçmeyen kredilerde yüzde 1 banka erken ödeme cezasını tüketiciden alabilecek." dedi.
KREDİYE ÖZEL HESAP AÇILACAK
Kolçak ayrıca, "Bankadan konut kredisi kullanan tüketici için özel bir hesap açılacak. Bu özel hesap sadece kredi hesabına bağlı olacak. Böylece bu hesaptan sadece taksit ödemeleri alınabilecek. Hesap işletim ücreti alınmayacak. Bu hesaba özel sorulmadan kredili mevduat hesabı açılamayacak." ifadelerini kullandı.
Son olarak önemli bir hatırlatmanında altını çizen Kolçak, "28 Mayıs 2015 tarihinden sonra yapılan tüm konut kredi finansman işlemleri bu şekilde yapılmak zorundadır." diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?