Konut hesabı uygulaması nedir?
Ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan "konut hesabı" uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiği açıklandı.
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan ">konut hesabı" uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarının son aşamaya geldiğini söyledi. Şimşek, 2016'da başlayacak uygulamayla devlet katkısını hak etmek için en az 3 yıl düzenli ödeme zorunluluğu olduğu dikkate alındığında; ilk devlet katkısı ödemelerinin 2019 yılında gerçekleşeceğini de açıkladı. Şimşek, 3 ay içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan uygulamaya yönelik yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Bu düzenleme ile konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının konut edinmesinin ve hane halkının önündeki muhtemel borçlanma kalemlerinden olan konut harcamalarının önceden tasarruf edilerek karşılanması amaçlanıyor.
Konut hesabı uygulaması ile konut sahibi olmayan vatandaşların ev sahibi olmasının kolaylaşacağını ifade eden Hürriyet E-Business Direktörü Kamil Özörnek, "Devlet katkısı ev sahibi olmayan vatandaşı cesaretlendirecek ve tasarruf yapma alışkanlığı kazandıracak. Uygulama başladığında konut satışlarında yüksek oranda artış yaşanacağını öngörüyoruz. 2019 yılından itibaren talep hızla alıma dönecek ve sektörde büyüme hızlanacak" dedi.
Konut hesabı uygulaması nedir?
Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekiyor. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekiyor. Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20'sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacak. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin lira ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacak. Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?