Konut kredilerine tapu incelemesi başlıyor

Maliye, sadece konut satışında 1 milyar lirayı bulan kayıp vergilerin peşine düşerken, gayrimenkul sektöründe reform için düğmeye bastı.
Maliye, Kredi Kayıt Bürosu bilgileri ve tapu harç matrahlarına bakarak ev alıp sattığı halde devlete vergisini ödemeyenlerin kapısını çalmaya başladı.
1 MİLYARI İSTEYECEK
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın Risk Analiz Merkezi tapu idarelerinde onun üzerinde gayrimenkul satışı gerçekleştirenleri takibe aldı. Bu kapsamda Kredi Kayıt Bürosu'ndan alınan bilgiler ve tapu harç matrahlarına bakılarak kapsamlı bir analiz yapıldı. Maliye uzmanlarınca hazırlanan raporlar doğrultusunda on ve üzerinde ev satıp da vergisini ödemeyenlerin kapısı çalınmaya başladı. Yaklaşık 10-15 milyar lira tutarındaki konut satışı da kayıt dışı gerçekleşti. Devletin buradaki vergi kaybı 1 milyar lirayı geçti.
DÜŞÜK BEYANA TAKİP
Düşük kira geliri beyan edenlerin sayısının 300 bini geçtiği belirtiliyor. Gayrimenkul Sermaye İradı beyanname sayısının 1 milyon 400 bin olması hedefleniyor. Gelir İdaresi aldığı konutu 5 yıl içinde satanların değer artışını kazanç vergisi olarak yansıtıp yansıtmadığına bakıyor. Alım satımda yıllardır tartışma konusu olan "değerleme" sorunu çözülüyor. Yeni değerleme modeline ilişkin çalışmada sona gelindi. Gayrimenkul değerlerinde uluslararası kriterler esas alınacak. Alım satımın piyasa değeri üzerinden yapılması sağlanacak.
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?