Emlak vergisi ödemesini kaçıranların ne yapması gerekiyor?
2015 emlak vergisi ödemesini kaçıranların ne yapması gerekiyor? 2016 emlak vergisi ödemeleri ne zaman? İşte tüm detaylar...
Ev sahiplerinin her yıl ödediği vergiler arasında yer alan emlak vergisi 2015 2. taksit ödemeleri sona erdi. '1319' sayılı kanun gereğince taşınmazlar için geçerli ve sadece taşınmaz sahipleri tarafından ödenen vergilerde ilk taksitler haziran ayında, 2. taksitler ise kasım ayında ödenmişti.
Emlak vergisi ödemelerinde ek bir süre verilmediğinden ikinci taksit ödemeleri sona erdi. Ancak ödemeleri kaçıran emlak vergisi mükellefleri ne yapacak? İşte sorunuzun cevabı...
EMLAK VERGİSİ GECİKME ZAMMI BELLİ OLDU
2015 emlak vergisi 2. taksit ödemelerini verilen sürede ödemeyenler 'emlak vergisi gecikme cezası' ile karşılaşıyor. Emlak vergisi gecikme cezası oranı ise ödemenin geciktiği her ay için 'yüzde 1.40' olarak belirlendi. Bu oran 'emlak vergisi gecikme zammı' olarak alınıyor.
'Emlak Vergisi Kanunu'nun 32'inci maddesine göre beyanname verilmemesi halinde vergi aynı kanun hükümleri kapsamında idarece tarh edildiği gibi vergi ziyaı cezası da kesiliyor' Ayrıca İdarece yapılan tarhiyata vergi ziyaı cezası kesimi yapılıyor. Kesilecek ceza tutarı da ziyaa uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanıyor.
EMLAK VERGİSİNDEN NASIL MUAF OLUNUR?
Emlak vergisi muafiyeti için gerekli olan durum çok basit; 200 metrekareden daha küçük bir mesken sahibi olan ve gelir sahibi olmayan her birey emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ancak muafiyet koşullarını taşıyan kişilerin bir dilekçe ile belediyeye de müracaat etmesi gerekiyor.
Kısacası emlak vergisi muafiyeti için şartlar şunlar:
- 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip;
– Gelir sahibi olmamak
– Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmamak
– Bir başka meskende hisse sahibi olmamak
– Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul-yetimler ve emekliler vergiden muaf olabiliyor.
HABERSİZ ÖDENEN EMLAK VERGİLERİ İADE EDİLİYOR
Eğer emlak vergisi muafiyetiniz hakkında bilginiz yoksa ve emlak vergisi ödemesi yaptıysanız emlak vergisi ödeme tutarınız belediye tarafından iade ediliyor. İade için belediye yaptığınız müracaatların sonunda düzeltilme yapılmaması ya da 60 gün içinde dilekçeye yanıt verilmemesi sonucunda Belediye Başkanlığı'na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi veriliyor.
Bu yolu denediğinizde ise yine Belediye Başkanlığı'ndan 60 gün içinde yanıt gelmez ya da olumsuz yanıt gelirse takip eden 30 gün içinde vergi mahkemelerine dava açabilirsiniz.
BÜYÜKŞEHİRDE DAHA PAHALI
Emlak vergisi büyükşehir belediyelerinde farklı fiyatlandırmayla ödeniyor. Ev, arsa, arazi ve işyeri sahiplerinin her sene ödeme zorunluluğundaki emlak vergisinde bir taşınmazın birden fazla sahibi varsa ödemeler bu sefer mülkiyet türüne göre farklılık gösteriyor.
Bir bina ya da arazide paylı mülkiyet halinde malik olan hisseler oranında mükellef kabul ediliyor. Eğer elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor. Büyükşehir belediyesine bağlı olan mülkiyetlerde de emlak vergisi diğer şehirlere kıyasla yüzde 100 oranında bir zam uygulanarak ödeniyor.
E-BELEDİYE SİSTEMİYLE KOLAY ÖDEME
Sahip olduğunuz taşınmaz hangi belediyeye bağlıysa o belediyeden ödeme yapılıyor. Ancak bunun yanı sıra bağlı olunan belediye eğer 'e-belediye' sistemini kullanıyorsa, ödemeler internet üzerinden de yapılıyor. Bir diğer alternatif ise PTT aracılığı ile ödemeleri yapmak.
2016 EMLAK VERGİSİ ÖDEME TARİHLERİ NE ZAMAN?
Emlak vergisi 2016 ödemeleri 1. taksit için 1 Mart- 31 Mayıs arasında yapılacakken emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ise 1 Eylül ila 30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Konular
- Devlet memuru bir emlakın satımına aracılık ederek komisyon alabilir mi?
- Vatandaşlara konut desteği artırılıyor
- Kira gelirinden düşülebilecek giderler nelerdir?
- Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur?
- AŞTİ taşınacak mı?
- Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?
- Kira bedeli tespiti davası açılabilir mi?
- Milli botanik bahçesi projesi nerede?
- Kentsel dönüşümde müteahhite para ödenir mi?
- Yargıtay'dan balkon demirleriyle ilgili emsal karar
- Kira beyannamesi için son gün ne zaman?
- Kira artışı hesaplama kuralı nedir?
- Hangi aylarda evler daha çok satılır?
- Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir?
- Lojmanların satış süreci nasıl işleyecek?
- Kamu konutları satılabilir mi?
- Lojmanlarda öncelikli satın alma hakkı kimin?
- Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak?
- Kaçak yapılara yeni düzenleme geliyor
- Yeni otopark yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?
- Tapusu olmayana yapı belgesi verilecek
- Hırsıza davetiye çıkaran site yönetimi zararı öder mi?
- Depremi önceden haber veren konut dönemi başlıyor
- İmar barışı çıktı mı?
- 10 soruda imar barışı hakkında merak edilenler
- Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar
- Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa zam yapılabilir mi?
- Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği değişiyor mu?
- Tapu harcı düştü
- Lise mezunu olmayan kişiler emlakçılık yapamıyor mu?