Kimler Emlak Vergisi Ödemezler?

Kimler Emlak Vergisi Ödemezler?


Tarihi eser niteliği taşıyan gayrimenkuller

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 3386 sayılı Kanunla değişik 21.maddesinin üçüncü fıkrasında tapu kütüğüne korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır kaydı konulmuş. I. ve II. grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. Hükmü yer almaktadır.

Hiçbir geliri olmayanlar

Herhangi bir geliri olmadığını beyan eden kişiler Türkiye hudutları dahilinde 200 metrekareyi geçmeyen tek bir meskenine ait emlak vergisini ödememeleri için; hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, gayrimenkul geliri veya benzeri türde bir gelirlerinin bulunmaması gerekiyor.

Engelli kişiler

Engelli kişilerin Türkiye’de sahip oldukları 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenlerine ait emlak vergisini ödememeleri için, herhangi bir gelirlerinin bulunmaması veya engellilik durumunun belli bir oranın üzerinde olması gibi şartlar aranmıyor. Engelli olduğunun belgelemesi yeterli olur.

Engelli kimlik kartı sahibi mükelleflerin, bu haktan yararlanabilmeleri için bu kartlarını belediyede ilgili görevliye ibraz etmeleri ve dolduracakları forma fotokopisini eklemeleri yeterli. Bu durumdaki mükelleflerden ayrıca sağlık kurulu raporu istenmiyor.

Şehit dul ve yetimleri ile gaziler

Şehit dul ve yetimleri ile gaziler durumlarına ilişkin formu imzalayarak belediyeye vermeleri yeterli. İlgili belediye tarafından mükelleflerin şehit, gazi, dul veya yetim olduklarına ilişkin bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından elektronik ortamda sağlanabilmektedir.

Gerçek dışı beyan halinde

Muafiyet şartlarını taşımadığı halde, gerçek dışı beyan ve gerçek dışı belge ibraz etmek suretiyle bu istisnadan yararlanan mükellefler ile durumunda meydana gelen değişikliği bildirmeyen mükelleflerden alınması gereken vergi, cezalı olarak ve gecikme faiziyle birlikte tahsil ediliyor.


Konular