kaçak inşaat idari para cezası

Kaçak İnşaatın Mühürlenmesi Ne Zaman Olur?

Kaçak İnşaatın Mühürlenmesi Ne Zaman Olur?


Kaçak inşaatın mühürlenmesi, ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı ve ya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespit edilirse gerçekleşiyor...


Kaçak inşaatın mühürlenmesi!

Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespit edilirse yapı derhal mühürlenerek inşaat durduruluyor.

Mühürleme işlemi yapılırken, inşaatın ne şekilde ruhsatsız olduğu ya da onaylı proje ve proje eklerine aykırı olduğu kısımları ve seviyesi Mühürle Durdurma Zaptına yazılıyor. Mühürle Durdurma Zabtı üç nüsha olarak düzenleniyor.
Bir nüshası inşaata çakılıyor. Bu işlem yapı sahibine aynı zamanda tebliğ niteliğini taşıyor. Bir nüsha inşaatın bulunduğu mahalle muhtarına bırakılıyor. Bir nüsha da belediye ekiplerinde kalıyor.

Kaçak İnşaat İdari Para Cezası Ne Olur?

Kaçak İnşaat İdari Para Cezası Ne Olur?


Kaçak inşaat idari para cezası, yapı sahibine ve müteahhidine, istisnalar dışında özel parselasyon ile hisse karşılığı belirli bir yer satan ve alana 500.000 TL'den 25.000.000 TL'ye kadar uygulanabiliyor..


Kaçak inşaat idari para cezası!

Ruhsat alınmadan veya ruhsat veya eklerine veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine ve müteahhidine, istisnalar dışında özel parselasyon ile hisse karşılığı belirli bir yer satan ve alana 500.000 TL'den 25.000.000 TL'ye kadar para cezası veriliyor. Ayrıca fenni mesule bu cezaların 1/5'i uygulanır. İmar Kanunu'nun 28, 33, 34, 39 ve 40. maddeleri ile 36. maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen mal sahibine, fenni mesule ve müteahhide 500.000 TL'den 10.000.000 TL'ye kadar para cezası uygulanıyor. Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen fiillerin tekrarı halinde ise para cezaları bir katı da artırılarak veriliyor.