kaçak inşaat nedir

Kaçak İnşaat İdari Para Cezası Ne Olur?

Kaçak İnşaat İdari Para Cezası Ne Olur?


Kaçak inşaat idari para cezası, yapı sahibine ve müteahhidine, istisnalar dışında özel parselasyon ile hisse karşılığı belirli bir yer satan ve alana 500.000 TL'den 25.000.000 TL'ye kadar uygulanabiliyor..


Kaçak inşaat idari para cezası!

Ruhsat alınmadan veya ruhsat veya eklerine veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine ve müteahhidine, istisnalar dışında özel parselasyon ile hisse karşılığı belirli bir yer satan ve alana 500.000 TL'den 25.000.000 TL'ye kadar para cezası veriliyor. Ayrıca fenni mesule bu cezaların 1/5'i uygulanır. İmar Kanunu'nun 28, 33, 34, 39 ve 40. maddeleri ile 36. maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen mal sahibine, fenni mesule ve müteahhide 500.000 TL'den 10.000.000 TL'ye kadar para cezası uygulanıyor. Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen fiillerin tekrarı halinde ise para cezaları bir katı da artırılarak veriliyor.

Kaçak Yapılarda Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanıyor?

Kaçak Yapılarda Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanıyor?


Kaçak yapılar ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı bir şekilde yapılmış yapılardır. Kaçak yapı emlak vergisi, kaçak olmayan yapılardaki gibi hesaplanıyor. Buna göre emlak vergisi arsa ve binalar için nasıl hesaplanır? aşağıda...


Kaçak yapılar ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı bir şekilde yapılmış yapılardır. Kaçak yapılar tespit edildikten sonra ruhsata uygun hale getirilmesi için yapı sahibine tanınan bir süre vardır. Yapı bu süre içersinde uygun hale getirilmemişse yıkılabilir. Ruhsatsız olup, gözden kaçmış yapılar, örneğin, kaçak katlar, resmi belgelerle alınıp satılamazlar. Bu yapılar için tapu da çıkarılamaz. Kaçak yapı emlak vergisi kaçak olmayan yapılardaki gibi hesaplanıyor.