Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?



Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulan karar gereğince gayrimenkul gelir vergisinde beyanname verme süresi 2 Nisan akşamına uzatıldı..

2017 takvim yılına ait Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri uzatıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulan karar gereğince 2017 yılına ait Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi 2 Nisan 2018 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar verilebilecek.

Hesaplanan gelir vergisinin Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.

Kimler kira gelir vergisi beyannamesi veriyor?

2017 yılında evini kiraya vererek 3 bin 900 TL'den, işyerini kiraya vererek 30 bin TL'den yüksek kira geliri elde edenler vergi için beyanname vermekle mükellef oluyor. Bu bedellerin altındaki gelirler için beyanname verilmesi gerekmiyor.

Geliri sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratların biri veya birkaçından oluşan mükellefler Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden kolayca gönderebiliyor.

Kira beyanname sürecinde yapılan masraflar, vergiden düşürülebiliyor. Bunun için "götürü gider" ve "gerçek gider"den biri seçiliyor. Vergi mükellefleri her iki yönteme göre ödenmesi gereken vergi tutarını hesaplayabiliyor. Kimi zaman, hesaplamanın ardından çıkan rakamın istisnadan düşük olması halinde vergi ödemesinden muaf da olunabiliyor.



Günlük kiralamalarda vergi beyanı

Evini haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli olarak kiraya verenler için 500 liralık sınır söz konusu olmadan elde edilen kazancın banka aracılığı ile ödenmesi gerekiyor. Dolayısı ile elde edien tüm kazanç için beyanname verilerek vergi ödemesi yapılıyor.



Kimler değer artış kazancı vergisi beyannamesi veriyor?

Değer artış kazancı vergisi için beyannameyi, gayrimenkulünü iktisap tarihinden itibaren 5 sene içinde satmış ve kazanç elde etmiş olanlar veriyor. 2017'de gayrimenkulünü satarak gelir elde edenler de 2 Nisan akşamına kadar beyannamelerini verebilecek.

Mükellefler vergilerini,

- Vergi tahsiline yetkili olan banka şubelerine,
- Bağlı bulunulan vergi dairesine,
- Bağlı bulunulan vergi dairesinin bildirilmesi şartı ile herhangi bir vergi dairesine ödeyebiliyor.

Konular