Emlak vergisi iadesi nasıl alınır?



Emlak vergisinden muaf olduğu halde ödeme yapan ev sahipleri, ödedikleri vergi tutarını geri alabiliyor. Peki, emlak vergisi iadesi nasıl alınır?

2018 yılı emlak vergisi dönemi önümüzdeki Mart ayı itibari ile başlayacak. Vergi mükellefleri ilk taksit ödemelerini Mayıs ayının sonuna kadar 3 aylık bir süreçte yapabilecek. Vergiler belediyeye ödenecek. Vergi borcu online bir şekilde e-belediye sistemi üzerinden de ödenebilecek. İsteyenler vergi borcunun tamamını bu dönemde kapatabilecek.

Mükelleflerin ödeyeceği vergiler, gayrimenkullerinin rayiç bedeli üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile tespit edilecek.

Bazı malikler vergi ödemelerinden muaf olabilecek. Muafiyet koşullarını taşımasına rağmen ödemiş olunan vergi borçları da iade alınabilecek.

1- Kimler emlak vergisinden muaf olabilecek?

1319 sayılı Kanun gereğince, 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip, bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar, emekliler, hiçbir geliri olmayanlar, ev hanımları, şehit yakınları, dul ve yetimler ile gaziler emlak vergisinden muaf olabiliyor. Muafiyet için ilçe belediyesine bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor.

2- Emlak vergisi nasıl geri alınabilecek?

Muafiyetten habersiz bir şekilde, boş yere ödenen emlak vergisi geriye dönük ödenen 5 yıl için iade alınabiliyor. Emlak vergisi iadesi için bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilebiliyor. Emlak vergisi iadesi dilekçesi şu şekilde sıralanıyor:

Dilekçe örneği

Tarih : ..../.../....

.........................BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını, ödemiş olduğum vergi bedellerinin tarafıma iade edilmesini talep ediyorum.

- Hiçbir gelirim bulunmamaktadır.
-Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenim dışında başka meskenim bulunmamaktadır.
- Bu meskenimi muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım.

Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.

ADRES:
MÜKELLEF
Adı ve Soyadı
(İmza)

GAYRİMENKULÜN:
Bina Vergisi Sicil No:...............................
Belediyenin Adı :........................
Mahallesi :.......................
Cadde ve Sokağı :.................
No: :.............
Pafta No: .............
Ada No: .............
Parsel No: .............

EKLER
1) Vergi mükellefiyetinin bulunmadığına dair belge.
2) T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinden alınan ve aktif sigortalı olmadığını gösterir belge.

3- Dilekçeye yanıt gelmezse ne yapılmalı?

Belediyeye yapılan müracaat sonrasında, emlak vergisi biriminin düzeltme yapmaması ya da 60 gün içinde verilen dilekçeye yanıt vermemesi halinde, Belediye Başkanlığı’na hitaben şikayet yolu ile yeniden düzeltme dilekçesi verilebiliyor.

Belediye Başkanlığının da olumsuz yanıt vermesi ya da 60 gün içinde yanıt vermemesi halinde, 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açılabiliyor.

Konular